Nogle kvinder, især førstegangsfødende, oplever, at mælkeproduktionen stadig ikke er kommet i gang 72 timer efter fødslen.
Forsinket mælkedannelse kan skyldes forskellige medicinske tilstande, men det kan også skyldes særlige omstændigheder omkring fødslen, som gør, at din mælkedannelse ikke bliver stimuleret tilstrækkeligt. Hvis der er risiko for forsinket mælkedannelse, er det ekstra vigtigt, at mor og barn forbliver sammen hud mod hud – og at moderen får hjælp til at lægge barnet til brystet, så snart det viser tegn på at vågne. Hvis du har fået morfin eller epiduralblokade under din fødsel kan det vare længere tid inden dit barn vil sutte efter fødslen. I disse situationer er det ekstra vigtigt med uafbrudt hud mod hud kontakt mellem dig og dit barn, samt tidlig håndudmalkning.
Hud mod hud-kontakt har betydning både for mælkeproduktionen og for barnets parathed til at tage brystet, samtidig er det vigtigt, at mælkeproduktionen bliver stimuleret. Så snart du er klar til det efter fødslen, kan du begynde at håndstimulere. Har barnet ikke suttet ved brystet inden for de første 6-8 timer, stimuleres mælkeproduktionen ved amning og/eller håndudmalkning hver 3. time eller oftere. Barnet kan eventuelt drikke den udmalkede mælk fra en lille kop/medicinbæger/snapseglas. Det er normalt unødvendigt at give barnet andet end moderens mælk.
Her ses et barn, der får modermælk ved hjælp af et lille medicinbæger.
Følgende kvinder har højere risiko for forsinket mælkedannelse:
- Kvinder, der har haft et kompliceret fødselsforløb
- Kvinder, der har fået akut eller planlagt kejsersnit
- Kvinder, der har haft et stort blodtab i forbindelse med fødslen, dvs. over 1 liter.
- Kvinder, der har fået brystoperation
- Kvinder, der tager antidepressiv medicin
- Kvinder, der har været i fertilitetsbehandling.
Du kan læse mere om de forskellige årsager herunder.
Kompliceret fødselsforløb
Et traumatisk fødselsforløb, en fødsel med vestimulerende drop, et langvarigt fødselsforløb og særligt en lang presseperiode kan medføre højere niveau af stresshormoner, som kan undertrykke de mælkedannende hormoner. Det er derfor ekstra vigtigt, at de første døgn efter fødslen bliver brugt på hud mod hud-kontakt med barnet, samt så meget hvile som muligt, for at skabe de bedste betingelser for kroppen til at danne mælk. Derudover skal du huske og spise og drikke rigeligt. Et godt råd er derfor at sove, når barnet sover, samt at have så få og så korte besøg som muligt fra familie og venner, så du har de bedste betingelser for at komme godt fra start med amningen. Hvis du har brug for et ekstra langt hvil, kan du håndudmalke lige efter at barnet har suttet, og din partner kan give denne portion mælk til næste måltid, imens du sover.
Hvis mælkedannelsen er forsinket, kan det resultere i, at barnet taber sig mere end normalt i løbet af den første uge. Tal derfor med barselspersonalet om, om det er en god idé at supplere amningen med håndudmalkning eller udmalkning med maskine dagligt, indtil mælken er løbet til.
Kejsersnit
Der er ikke nogen dokumenteret effekt af kejsersnit på ammeproblemer. Dog er der en sammenhæng mellem forsinket mælkedannelse og akut eller planlagt kejsersnit. Ved det akutte kejsersnit udsættes kroppen for kirurgisk stressrespons, hvilket kan undertrykke de mælkedannende hormoner. Forsinket mælkedannelse i forbindelse med planlagt kejsersnit kan skyldes, at moderen ikke har været påvirket af fødselshormoner. Hvis du ved, at du skal have planlagt kejsersnit, anbefales det derfor, at du starter håndudmalkning fra uge 37+0 i graviditeten. Hvis du har fået akut kejsersnit, kan du starte med håndudmalkning allerede indenfor de første 1-2 timer efter operationen, imens du ligger på opvågningsafdelingen. (Mullen et al., 2022)
Stort blodtab
Hvis du mister meget blod under fødslen (over 1000 ml), udsættes kroppen for stress, og et eventuelt lavt blodtryk kan reducere blodtilførsel til kirtelvævet. Din krop vil prioritere at gendanne blodet i din krop, før den prioriterer at danne mælk til dit nyfødte barn. Derfor er mælkedannelsen ofte forsinket. Barselspersonalet vil hjælpe dig til at vurdere, om der skal gives tilskud af modermælkserstatning, indtil din egen mælk løber til. Desuden vil vi vejlede dig til, at du starter udmalkning enten med hånd eller med maskine for at fremme mælkedannelsesprocessen.
Brystoperationer
Hvis du har brystimplantater, er der 39 % risiko for, at du ikke kommer til at fuldamme.
Hvis du har fået brystreducerende operation, afhænger din mulighed for tilstrækkelig mælkeproduktion af operationsmetoden.
I begge tilfælde anbefaler vi, at du ikke føder ambulant, men får hjælp til amningen de første døgn efter fødslen på hospitalet. Du anbefales at håndudmalke fra graviditetsuge 37+0, og derudover vil barselspersonalet hjælpe dig til at holde øje med, at barnet får normale mængder mælk fra brystet.
Diabetes
Kvinder med diabetes har lavere prolaktinniveau end andre og kan opleve, at mælken løber til et døgn senere. Derfor er det vigtigt med tidlig og hyppig stimulation og udmalkning, der muligvis kan kompensere for lavere prolaktinniveau.
Du anbefales at starte med håndudmalkning fra graviditetsuge 36+0. Hvis du har insulinkrævende diabetes, vil det være nødvendigt at observere barnet på Neonatalafsnittet efter fødslen for at sikre, at barnets blodsukkerniveau er normalt. Børn født af mødre med diabetes vil også have brug for tilskud af udmalket modermælk og modermælkserstatning den første tid efter fødslen, og du anbefales at udmalke, indtil mælken er løbet til.
Fertilitetsbehandling
Fertilitetsbehandlede ser ud til at have større risiko for forsinket mælkedannelse. Det er derfor ekstra vigtigt, at de første døgn efter fødslen bliver brugt på så meget hud mod hud-kontakt mellem dig og dit barn, og at du lader barnet sutte ved brystet hver gang det viser tegn på suttelyst. Håndudmalkning fra graviditetsuge 37+0 kan også give bedre betingelser for en god ammeopstart.
Hvis mælkedannelsen er forsinket, kan det resultere i, at barnet taber sig mere end normalt i løbet af den første uge. Tal derfor med barselspersonalet om, om det er en god idé at supplere amningen med fast daglig håndudmalkning eller udmalkning med maskine, indtil mælken er løbet til.
Barnets kompetencer
Faktorer relateret til forsinket mælkedannelse kan opstå, hvis barnet ikke har fri adgang til brystet, ikke kan sutte effektivt, er suttesvag eller har fx stramt tungebånd, påvirkning efter sugekop eller langvarig fødsel.
Hvis barnet sutter effektivt under 2 gange indenfor de første 24 timer, øges risikoen for forsinket mælkedannelse. I disse tilfælde er det vigtigt at få hjælp fra barselspersonalet. Personalet kan hjælpe med råd til, hvordan barnet kan sutte mere effektivt, eller de kan hjælpe med at finde årsagen og give råd til, hvordan man kan stimulere til mælkedannelse og sørge for hyppigere måltider til barnet.
Hvis dit barn er blevet suget i næsen og svælget efter fødslen, kan der gå længere tid, inden barnets naturlige suttereflekser kommer i gang. Også i dette tilfælde er hud mod hud-kontakt det bedste råd for at fremme barnets lyst til at sutte. Ligeledes kan du håndudmalke et par dråber mælk, som barnet lugter, og som dermed vækker barnets instinktive lyst til at sutte.