Behandlingen af en ansøgning i Samrådet for abort og sterilisation

Hvis man ønsker at blive steriliseret, skal man sammen med en eventuel værge eller en nærmeste pårørende henvende sig hos en praktiserende læge. Lægen skal vejlede den pågældende og værgen om indgrebet og dets betydning.

Lægen sender anmodningen om sterilisation til samrådet.

Når Samrådet modtager en anmodning om sterilisation, sender samrådet en bekræftelse på at anmodningen er modtaget.

I samme brev vil du få et tilbud om et samtaleforløb hos en seksualvejleder eller en socialrådgiver i din kommune så du har mulighed for at få snakket om din ansøgning om sterilisation.

Kommunen giver samrådet besked når samtale forløbet er afsluttet.

Indhentning af oplysninger

Inden samrådet træffer afgørelse skal de relevante oplysninger foreligge. Der kan være tale om oplysninger om medicinske forhold samt om sociale, økonomiske, personlige og familiemæssige forhold.

Hvis der er behov for det, indkaldes man sammen med værgen til en samtale med en socialkonsulent.

Her får man mulighed for at fortælle om sin situation og andre forhold, som kan være af betydning for, om der bør gives tilladelse til sterilisation.

Samtalen varer oftest ca. 1-1½ time.

Derudover indkaldes man sammen med værgen til en samtale med en psykiater, da det er et krav, at der foreligger en aktuel psykiatrisk speciallægeerklæring der vurderer den pågældendes evne til at tage vare på børn, mulighederne for senmodning og mulighederne for at anvende prævention.

Hvor foregår samtalerne?

Samtalen med socialkonsulenten foregår som udgangspunkt, der hvor man bor.

Samtalen med psykiateren foregår i psykiaterens praksis.

Hvornår træffes afgørelsen?

Samrådet for abort og sterilisation i Region Nordjylland træffer som udgangspunkt afgørelse indenfor 6 – 9 måneder efter samrådet har modtaget ansøgningen om sterilisation.

Man får skriftligt besked om afgørelsen hurtigst muligt, efter samrådet har truffet en beslutning.

Hvad sker efter afgørelsen?

Hvis der gives tilladelse til sterilisation, kontakter samrådets sekretariat det sygehus, hvor sterilisationen skal foretages. Det er herefter sygehuset, der indkalder den pågældende til at få indgrebet foretaget

Kan en afgørelse ankes?

Hvis der gives afslag på en ansøgning om sterilisation, kan afslaget ankes til Ankenævnet for svangerskabsafbrydelse og sterilisation. Afslaget kan ankes både af den pågældende selv og af værgen.

Klage kan ske ved at man telefonisk henvender sig til samrådets sekretariat, som sender sagen videre, eller ved at man selv kontakter Ankenævnet for svangerskabsafbrydelse og sterilisation.

Ankenævnet for svangerskabsafbrydelse og sterilisation
Sundhedsstyrelsen
Tilsyn og patientsikkerhed
Islands Brygge 67
2300 København S

Tlf.nr. 72 22 75 71