Vask dig dagligt
Du skal dagligt vaske dig omkring urinrørsåbningen og langs kateteret med mild sæbe. Det er vigtigt for at undgå infektion. Du skal også huske at vaske hænder, både før og efter du rører ved kateteret og urinposen.
Drik 2 liter væske hver dag
Der er større risiko for, at du får blærebetændelse og blod i urinen, når du har blærekateter. Det kan medføre, at blærekateteret stopper til. Derfor er det vigtigt, at du drikker 2 liter væske hver dag. Alle former for væske tæller, både kaffe, te, juice, vand og lignende. Får du alligevel problemer med, at kateteret stopper til, kan hjemmesygeplejersken skylle kateteret igennem med saltvand.
Din hjemmesygeplejerske eller læge skifter kateter
Dit kateter skal skiftes efter 6-12 uger. Det foregår oftest hos din hjemmesygeplejerske eller egen læge. I enkelte tilfælde foregår det i Urologisk Ambulatorium.
Du kan opleve gener
Du vil opleve, at der er en række gener ved at have et kateter. Du kan få svie, du kan have smerter, og der kan sive urin langs kateteret og være blod i urinen. Hvis der er blod i urinen, er det vigtigt, at du drikker ekstra meget og tømmer blæren oftere, indtil urinen igen er klar. Hvis du får feber, skal du kontakte din egen læge.
Når du har sex
Din lyst til at have et seksualliv forsvinder ikke, fordi du får kateter. Det kan dog være besværligt at gennemføre et samleje, når du har kateter. Som kvinde kan du sætte kateteret fast med et plaster på maven. Som mand kan du lægge kateteret langs bagsiden af penis og trække et kondom henover. Pas på ikke at trække i kateteret.
Når du har brug for flere urinposer
Hvis du har brug for flere poser, inden din bevilling eventuelt er gået igennem, kan du kontakte Urologisk Ambulatorium. Hvis det er en midlertidig løsning, laves der ikke bevilling.